در خودروسازی کد GT تاریخچه‌ی جالب و معنای مهمی دارد. خودروهای این کلاس ویژگی‌های متفاوتی دارند که آن‌ها را از دیگر کلاس‌ها متمایز می‌کند. از نظر شما، ویژگی مشترک آلفارومئو ایتالیا و جی‌ام‌سی آمریکا چیست؟ این پرسش شاید در نگاه اول عجیب باشه؛ اما پاسخش جالب است. این دو شرکت خودروساز متفاوت، هر دو از کد GT در محصولات خود استفاده کرده‌اند. البته خودروهای GT برخی برندها با دیگر شرکت‌ها مقایسه‌شدنی نیست؛ ولی تقریبا تمام خودروسازان بزرگ جهان حداقل یک مدل در این کلاس از خودروها یا مشابه آن تولید کرده‌اند.

کد GT چه معنایی دارد؟

تقریبا تمام کارشناس‌های دنیای خودرو معتقدند که کد GT از عبارت ایتالیایی گرن توریزمو (Gran Turismo) به‌معنی «سواری راحت در مسافت طولانی» یا به‌انگلیسی گرندتورینگ (Grand Touring) گرفته شده است. همان‌طورکه از معنی گرن توریزمو مشخص است، خودروهایی با ویژگی‌های برجسته، مثل قدرت فراوان پیشرانه و کابین و صندوق بار جادار درکنار سواری راحت برای رانندگی در مسافت‌های طولانی در کلاس GT قرار می‌گیرند. اولین خودروهای گرن توریزمو تاریخ خودروسازی اصلا به نمونه‌های مدرن سبک‌وزن و پرفرمنس شباهت نداشتند. بااین‌حال، گرن توریزمو را می‌توان به موتوراسپرت هم ربط داد.

درواقع، چند دهه پیش با گسترش مسابقات اتومبیل‌رانی و ظهور کلاس اختصاصی رقابت‌های GT، پیوند بین خودروهای گرن توریزمو با مدل‌های ریسینگ برقرار شد. بنابراین، برخی خودروسازان از کد GT در مدل‌های با عملکرد بالا و سبک‌وزن استفاده کرده‌اند. با تمام این تفاسیر، خودروهای GT همه‌ی شرکت‌های خودروسازی براساس این دو مفهوم اصلی تولید نشده‌اند. بسیاری از خودروها که کد GT روی بدنه آن‌ها حک شده است، در کلاس دیگری قرار می‌گیرند و مدل‌هایی هم وجود دارند که بدون داشتن نام GT، گرن توریزمو کلاسیک در پوشش مدرن هستند.

سال ۱۹۵۱؛ اولین خودروِ GT تولید شد!

اولین خودروِ گرن توریزمو تاریخ که با کد GT همراه شد، مدل Aurelia B20 GT محصول شرکت ایتالیایی لانچیا بود. مدل کوپه‌ی GT آئورِلیا و مجهز به کابین با طراحی اسپرت براساس نمونه‌ی استاندارد و چهاردر آئورلیا B10 تولید شد. همچنین، این مدل اولین خودرو با پیشرانه‌ی ۶ سیلندر Vشکل است. B20 GT که از استودیو طراحی پینین‌فارینا به خط‌تولید لانچیا رسید، از پیشرانه‌ی ۱۹۹۱ سی‌سی ۷۵ اسب‌بخار قدرت می‌گرفت. پس از تولید این مدل، لانچیا بارها از کد GT در محصولات مختلف خود نظیر مدل‌های پرقدرت و جاودانه‌ی Fulvia Berlina و Delta استفاده کرد.

سال ۱۹۶۲؛ گرن توریزموِ آمریکایی تولید شد

استودبیکر (Studebaker) اولین خودروساز آمریکایی بود که از کد GT استفاده کرد. مدل گرن توریزمو هاوک (Hawk) براساس مدل استاندارد هاوک تولید شد و طراحی جلوپنجره‌ی آن مشابه محصولات مرسدس بنز بود. استودبیکر گرن توریزمو هاوک ابتدا با دو پیشرانه‌ی ۸ سیلندر Vشکل تنفس طبیعی عرضه شد و سپس، نمونه‌ی سوپرشارژ V8 با قدرت ۲۸۹ اسب‌بخار هم از راه رسید. این مدل آخرین تلاش‌های مقام‌های خودروساز آمریکایی برای ادامه‌ی تولید بود؛ اما گرن توریزمو هاوک نتوانست از تعطیلی کامل استودبیکر در سال ۱۹۶۷ جلوگیری کند.

در سال ۱۹۶۲، شرکت آمریکایی دیگری هم خودروِ GT عرضه کرد. دوج مدل سقف سخت Lancer را با نام GT 2-Door و تمرکز بر پیشرانه‌ی قدرتمند تولید کرد. لنسر جی‌تی از پیشرانه ۶ سیلندر کرایسلر با قدرت ۱۴۵ اسب‌بخار استفاده می‌کرد. مدل بعدی گرن توریزمو دوج نسل سوم Dart و جایگزین لنسر بود و نسل چهارم این مدل هم با کد GTS تولید شد.

سال ۲۰۱۴؛ مرسدس بنز و AMG به‌اضافه‌ی GT

مرسدس بنز معمولا از کد GT فقط در خودروهای مسابقه‌ای استفاده می‌کرد؛ اما این سنّت در سال ۲۰۱۴ شکسته شد. محصول دپارتمان جدید Mercedes-AMG برای رقابت با پورشه ۹۱۱ بدون شلوغ‌کاری فقط GT نام گرفت. مدل‌های دیگر مرسدس AMG GT شامل GT S و GT C و GT R درکنار کوپه‌ی چهاردر E کلاس (GT 4-door) تولید شدند.

سال ۲۰۱۷؛ بازگشت متفاوت کره‌ای‌ها

پس از تلاش ناموفق هیوندای، کیا با معرفی مدل مفهومی GT در نمایشگاه خودروِ فرانکفورت ۲۰۱۱ توجه علاقه‌مندان را جلب کرد. وقتی مدل مفهومی کیا رونمایی شد، بسیاری از کارشناس‌ها آن را فقط نمایشی از توانایی‌های تیم طراحی این برند توصیف کردند؛ اما به‌قدری واکنش‌ها به GT Concept کیا مثبت بود که سرانجام به خط‌تولید رسید. استینگر GT محصول سال ۲۰۱۷ اولین خودروِ گرن توریزموِ واقعی کیا است که دیدگاه‌ها به خودروسازی کره‌جنوبی را کاملا تغییر داد.

خودروهای گرن توریزموِ امروز و آینده

امروزه، تقریبا تمام خودروسازان بزرگ جهان، به‌جز کادیلاک، جیپ، لندرور، لکسوس و لینکلن، حداقل یک خودرو با نشان GT فارغ از گرن توریزمو بودن یا نبودن عرضه کرده‌اند. در خودروهای مختلف، از آلفارومئو مخصوص مسابقه گرفته تا پورشه کاین، کد GT در ترکیب با مفاهیم مختلف مثل GTA ،GTB ،GTC ،GTD ،GTE ،GTI ،GTL ،GTO ،GTS ،GTV و GTX استفاده شده است. گاهی اوقات، مدلی با کد GT خودروِ گرن توریزموِ واقعی است؛ در مواقع دیگر، این کد نشان‌دهنده‌ی کلاس مسابقه‌ای مثل پورشه ۹۱۱GT2 RS است. گاهی هم این کد فقطا برای بازاریابی به‌کار می‌رود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *